Asserstraat 133
9336 TA Huis ter Heide
Tel: 0592 - 268844
Mob: 06 - 22641137

Email:
info@rietdekkersbedrijfboogaard.nl

 

Aangesloten bij de Vakfederatie Rietdekkers !

HOME

CONTACT

 

RIETEN DAK

 ONDERHOUD

  AFWERKING

  OVERIG

 FOTO ALBUM

   
Riet wordt al eeuwen lang als dakbedekking gebruikt vooral bij steile daken van 45-graden of meer. Was het vroeger naast stro en heideplaggen de goedkoopste dakbedekking, tegenwoordig wordt het vooral toegepast bij exclusieve huizen.

Een rietendak is opgebouwd uit losse bosjes riet. Deze worden los geknipt, verdeeld, geklopt en vastgezet met RVS draad aan de onderconstructie. Na het afwerken van de nok wordt het dak nogmaals helemaal afgewerkt zodat een mooi en strak eindresultaat ontstaat.

De kwaliteit en levensduur van een rieten dak zijn uiteraard afhankelijk van de gebruikte materialen en de uitvoering van de rietdekwerkzaamheden.

Het aanbrengen van een rieten dak vereist veel vakmanschap. Door onze jarenlange ervaring en het behalen van vakdiploma's staan wij garant voor kwaliteit en vakbekwaamheid. Om deze kwaliteit te waarborgen zijn wij aangesloten bij de Vakfederatie Rietdekkers. Uitsluitend rietdekkers die in het bezit zijn van het "Vakdiploma Rietdekker" mogen hiervan lid worden. Hierdoor bent u gegarandeerd dat uw dak wordt aangebracht volgens hoge kwaliteitseisen.

De levensduur van een rieten dak hangt af van een combinatie van de
volgende factoren:

1) De hellingshoek van het dak
2) De onderconstructie
3) De toegepaste dak detailleringen
4) De ligging, hoeveelheid wind, zon en bomen rond het pand
5) De oriŽntatie ten opzichte de zon (noord- of zuidkant)
6) Het vakmanschap van de rietdekker
7) Het gebruikte riet
8) Het gepleegde onderhoud

 

Toelichting:

1) De hellingshoek van het dak in combinatie met de lengte van het dakvlak.
Hoe groter de hellingshoek, des te geringer de indringdiepte van het hemelwater, des te sneller zal een rieten dak na een regenbui weer droog zijn. Een dak van een molen is eerder droog als bijvoorbeeld de bovenkant van een dakkapel.

2) De gekozen onderconstructie.
Huizen worden steeds dampdichter gebouwd. Cementvloeren, dubbel glas in goed sluitende kozijnen, laten bijna geen woonvocht meer door. Het dak is dan damptechnisch vaak de zwakste schakel. Een groot deel van het woonvocht "ventileert" door het rieten dak naar buiten. Dit is vaak niet schadelijk, het rieten dak voert dit vocht wel af tenzij een slecht drogende buitenkant dit uittreden van het woonvocht belemmerd. De vochttoetreding van binnenuit het huis gaat echter gestaag door, het dak wordt van binnenuit (maar aan de buitenkant) steeds natter. Een rieten dak wat te lang nat blijft vergaat.

3) De toegepaste dakdetailleringen.
Kilgoten liggen altijd vlakker dan de dakvlakken die zij verbinden, maar voeren een overmaat aan hemelwater af. Kilgoten zijn dus kwetsbaar en zullen altijd minder lang meegaan dan de rest van het dak evenals de bovenzijde van een dakkapel. Een zadeldak heeft altijd een onderhoudsgevoelige nokbeŽindiging. Dit geldt ook als op de kopgevel een schoorsteen staat, het riet voor de schoorsteen heeft heel weinig afwatering en verrot sneller.

4) De ligging, hoeveelheid wind, zon en bomen rond het pand.
Het zal duidelijk zijn dan een rieten dak op een woning midden op een kaal weiland, sneller droogt, dan hetzelfde dak op een woning, gebouwd in een bosrijke omgeving. In het laatste geval zullen bomen de vrije toetreding van wind en zonneschijn op en rond het dak belemmeren. Plant bomen dus nooit te dicht bij uw woning.

5) De oriŽntatie ten opzichte van de zon (noord- of zuidkant).
Door de oriŽntatie ten opzichte van de zon zal een zuidkant vrijwel altijd sneller drogen dan de noordkant van het rieten dak. Problemen met de levensduur zullen dan ook meestal op de noordkant het eerst zichtbaar worden.

6) Het vakmanschap van de rietdekker.
Er bestaat altijd verschil in vakmanschap tussen de ene en de andere rietdekker. Ook kan er verschil bestaan in het kwaliteitsbesef tussen rietdekkersbedrijven. Kies hierdoor altijd voor een rietdekker die het vakmanschap beheerst en die werkt volgens de uitvoeringsrichtlijnen en kwaliteitseisen van de Vakfederatie Rietdekkers.

7) Het gebruikte riet.
Riet is een natuurproduct. Niet alle partijen riet hebben dezelfde levensduur. Bovendien is er geen objectieve manier om de kwaliteit en dus de potentiŽle levensduur van een partij riet vast te stellen. Wij zijn bij de beoordeling van een partij riet afhankelijk van onze kennis en ervaring uit het verleden en ons kwaliteitsbesef. Al het riet dat wij verwerken wordt persoonlijk uitgezocht en geselecteerd.

8) Het gepleegde onderhoud.
Hoe beter een rieten dak wordt onderhouden, hoe langer het zal meegaan. Een met dennennaalden, bladeren en/of alg vervuild dak zal een langere droogtijd hebben en en hierdoor korter meegaan. Goed en tijdig onderhoud zal verlengt de levensduur. Voor betrekkelijk geringe kosten wordt hiermee de levensduur met vele jaren verlengd.

De levensduur hangt veel van incidentele factoren af. Factoren die de rietdekker niet allemaal in de hand heeft. Het meest bepalend is zonder enige twijfel de hellingshoek van het dakvlak maar zeker ook het onderhoud speelt een steeds belangrijkere rol bij het behalen van een optimale levensduur.

 

 
 

 Algemene voorwaarden

 

  © copyright 2011  Rietdekkersbedrijf Van den Boogaard